1234 Street Name, City Name, United States
(123) 456-7890 info@yourdomain.com

Accu vervangen

De auto accu vervangen is onderdeel van je auto onderhoud. Hoewel een accu vervangen niet iets is wat standaard bij een kleine- of grote onderhoudsbeurt wordt gedaan is het wel iets wat structureel terugkomt. Je weet alleen nooit ver van te voren wanneer je auto accu aan vervanging toe is. Het is echter wel zeker dat deze op een gegeven moment aan vervanging toe zal zijn. Een auto accu heeft een gemiddelde technische levensduur, als deze levensduur voorbij is zal de auto moeilijker of helemaal niet meer willen starten. Het kan dus maar zo dat je auto accu je op een gegeven moment ineens in de steek laat. Om te begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn is het handig te weten waarvoor de accu dient en hoe je een zwakke of kapotte accu kunt herkennen. Op deze pagina uitgebreid aandacht voor de auto accu, autopech met door defecte accu en het accu vervangen.

Auto accu functie

De auto accu voorziet functies die elektriciteit nodig hebben van stroom. In de eerste instantie zal de auto moeten starten, hiervoor is stroom nodig. De startmotor wordt namelijk op basis van startvermogen van de accu gestart. Daarnaast wordt de stroom uit de accu gebruikt voor het laten branden van de verlichting, aansturen van ruitenwissers, radio en muziek installatie. Zonder stroom werken deze functies niet. Eigenlijk is de auto accu een soort grote chemische batterij waarmee alle elektra behoevende activiteiten van de auto worden gefaciliteerd. Net zoals elke batterij zal de accu op een gegeven moment leeg raken. Om ervoor te zorgen dat de accu nooit helemaal leeg raakt wordt deze tijdens het rijden altijd opgeladen. Dit opladen gaat via een dynamo. De dynamo wekt stroom op en zorgt ervoor dat de opgewekte stroom richting de accu wordt vervoerd. In de accu wordt de stroom opgeslagen en opgenomen voor gebruik van elektrische functies.

Auto accu aan vervanging toe? Wanneer accu vervangen?

Een auto accu gaat gemiddeld vier tot vijf jaar mee, dit wordt ook wel de gemiddelde technische levensduur genoemd. Op moment dat de accu aan het einde van zijn levensduur is krijgt deze steeds meer moeite met het vasthouden en leveren van stroom. Je zal dit zelf waarschijnlijk als eerste merken bij het starten van de auto. Wanneer de auto moeizamer begint te starten en de accu een jaar of vier oud is kun je er vanuit gaan dat het aan de accu ligt. Later op deze pagina meer over het herkennen van de slechter wordende accu. De technische levensduur van een auto accu is overigens ook afhankelijk van het gebruik. Bij veel korte stukjes zal de accu eerder aan vervanging toe zijn, de accu gebruikt dan steeds relatief veel stroom en krijgt maar weinig de gelegenheid stroom via de dynamo aan te leveren. Dit geld ook voor bepaalde weersomstandigheden, zo heeft strenge vorst ook een negatieve invloed op de levensduur van de accu.

Het mag duidelijk zijn dat je een accu alleen vervangt wanneer deze minder goed begint te functioneren. De accu vervangen bij auto onderhoud is ongebruikelijk en kostentechnisch onverstandig. Vervang de accu pas bij het optreden van symptomen die erop duiden dat de accu zwak wordt. Meer over het herkennen van een slechter wordende accu lees je hieronder.

Herken een zwakke- / versleten auto accu

Wanneer moet ik mijn auto accu vervangen en hoe herken ik dat mijn accu slechter wordt? Een vraag die wij vaak horen langskomen. Allereerst vervang je een accu pas als deze symptomen zwakte begint te vertonen. Een accu die aan vervanging toe is herken je aan een verminderde functie. De functie van de accu is bijvoorbeeld het afgeven van stroom waarmee de auto gestart kan worden. De accu geeft dan een sterke stroomboost aan de startmotor van de auto. Op het moment dat de accu slecht of zwak wordt kan deze geen sterke stroomboost meer afgeven. In plaats van een soepel startende auto zal de auto slecht of niet starten. Start de auto niet dan hoor je een tikkend geluid bij het doen van een poging tot starten. Op dat moment kun je ook zien dat de dashboard lampjes slechter zullen branden en wellicht bij het doen van een poging tot starten wat dimmen of verdwijnen. Is de accu helemaal leeg, dan zullen de lampjes in het dashboard niet branden en zal de auto niet eens een tikkende geluid kunnen maken. Uiteraard vallen functies als radio en verlichting ook uit. Het kan ook zo zijn dat de accu wel voldoende stroom heeft en de lampjes en radio werken maar de auto niet of moeilijk start. Dit heeft te maken met het startvermogen van de accu. Minder startvermogen betekent ook dat de accu zwakker wordt.

Meestal is een accu van de een op de andere dag stuk. Wordt de accu geleidelijk aan slechter dan heb je geluk en kun je de accu tijdig vervangen. Toch hoeft het niet altijd te zijn dat de accu defect is, het kan ook zijn dat je auto niet start omdat je de dag ervoor je lampen aan hebt laten staan. De accu heeft dan gedurende de nacht alle stroom afgegeven en werkt niet meer. Je krijgt dan te maken met dezelfde problemen als bij een kapotte accu terwijl het enige probleem is dat de accu leeg is. Wat je kunt doen om erachter te komen of de accu defect is, is de accu laten doormeten bij de garage. Natuurlijk moet je accu daarvoor wel naar de garage, tenzij je ANWB hebt, dan komt de ANWB bij jou aan huis en meten zij de accu door. Is dit niet het geval dan zal je je lege accu moeten opladen of verwijderen en los naar het autobedrijf brengen.

Accu leeg? Auto starten met lege accu?

Auto accu leeg? Dat komt nooit goed uit, je komt er altijd achter op het moment dat je ergens heen wilt. De auto wil niet starten en dan weet je het, de accu is leeg. Natuurlijk heb je haast, dat hebben wij Nederlanders bijna altijd. Wat je wilt is snel weer onderweg zijn en dat kan met startkabels of de wegenwacht. Waarbij startkabels verreweg de snelste optie zijn. Uiteraard moet wel startkabels in je auto hebben liggen. Heb je startkabels tot je beschikking, zorg er dan voor dat een andere auto met een goede accu zo dicht mogelijk bij jouw accu komt te staan. Start de auto en sluit de kabels aan. Let op! Sluit wel de plus op de plus polen aan het hetzelfde voor de min polen. Meestal heb je een zwarte en een rode kabel, monteer zwart op de min pool en rood op de plus pool. Dit mag absoluut niet omgekeerd gebeuren! Verkeerd aansluiten kan problemen opleveren voor je dynamo, inspuitregelaar en spanningsregelaar, deze kunnen spontaan sneuvelen en dan kan je auto niet meer starten en heb je nog meer onkosten. Sluit je de kabels aan dan moet je niet schrikken van een paar vonkjes, dat is normaal. Komen er echt heel veel vonken vanaf, dan heb je de kabels mogelijk toch verkeerd aangesloten. Als de kabels verbonden zijn van accu naar accu en de auto met goede accu loopt, dan kan de andere auto gestart worden. Meestal gaat dit vrij gemakkelijk, lukt het niet goed dan zijn de kabels waarschijnlijk niet dik genoeg. Zorg dus altijd dat je goede kwaliteit startkabels in de auto hebt liggen. Lukt het starten niet dan laat je de auto’s gewoon een minuut of tien aan elkaar verbonden staan en probeer je het later nog eens (zet het contact van de niet startende auto wel uit). Wanneer je auto loopt moet je er direct mee gaan rijden. Let wel op, laat je je auto afslaan of zet je deze uit dan kun je hetzelfde probleem weer hebben. Ga daarom zo snel mogelijk naar een auto garagebedrijf om de accu te laten doormeten of de accu te laten vervangen.

Je kunt ook testen of de accu echt niet meer werkt door bijvoorbeeld een half uurtje te gaan rijden zodat de accu weer opgeladen is. Zet dan de auto uit en kijk of je de auto nu wel kunt starten. Start de auto dan wel, dan is er in ieder geval niets mis met je dynamo. Als de auto weer niet start dan kun je kijken of het aan de accu ligt of dat je ook je dynamo vervangen moet.

Accu vervangen – Zelf accu vervangen of laten doen?

Je accu vervangen, zelf of laten doen? Voor beide valt wat te zeggen. Natuurlijk is zelf je accu vervangen voordeliger, je hebt immers niet te maken met arbeidsloon. Wel moet je dan zelf zorgdragen voor afvoeren van je oude accu. Omdat het weinig werk is hoef je het voor het geld niet te laten, de monteur plaatst je auto accu in een paar minuten. Soms valt het zelfs onder service. Wil je het toch zelf doen, dan volgt hieronder de uitleg.

Een accu vervangen is niet moeilijk en je hebt er normaal gesproken geen ongebruikelijk gereedschap voor nodig. Het eerste wat je moet doen bij accu vervangen is het openen van de motorkap. Zorg ervoor dat je sleutel niet in het contact zit. Maak als eerste de min pool los, want begin je met de plus en maakt je gereedschap contact met metaal dan krijg je kortsluiting. Maak na de min pool ook de plus pool los. Meestal kun je deze losdraaien met een ringsleutel of kruiskopschroevendraaier. Er zijn ook auto’s waarbij de polen met een vleugelmoertje zijn vastgezet, die hoef je alleen maar los te draaien.

Zijn de polen los, dan kun je de accu zelf los gaan maken. Meestal wordt een auto accu op twee punten vastgezet. Met een beugel die laag bij de accu vastgedraaid zit. Maak de beugels los en je kunt de accu uit de accubak halen. Let op dat je geen schroefjes, boutjes of moertjes laat vallen wanneer je de accu eruit haalt.

 

Nieuwe accu kopen en monteren

Nieuwe accu kopen? Je kunt op internet vergelijken en op zoek gaan naar een scherp geprijsde auto accu. Let wel op, er zit veel verschil in kwaliteit. Zo heb je gel accus die zijn duurder dan vloeistof accus. Een gel accu gaat overigens ook langer mee. Monteer de accu op dezelfde manier als dat je de andere accu hebt verwijdert. Plaatst de accu, zet de accu vast met de klemmen, monteer de plus pool en vervolgens de min pool. Smeel eventueel een beetje vaseline op de klemmen en de polen om roesten tegen te gaan. De accu is geladen, dus je kunt de auto direct starten en ermee rijden. Wel is het verstandig eerst even een stuk te rijden om de accu wat extra vermogen te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *